Episode 5 - You´re Undead to Me

Här kommer nästa avsnittsguide. Som vanligt är det sammanfattningen i början som gäller för er som inte sett alla avsnitt som visats i USA.

Sammanfattning:

Damon är fortfarande inlåst och blir svagare för varje dag. Samtidigt har Jeremy och Vicki blivit ett par igen. Skolan bestämmer sig för att ha en biltvätt för att samla in pengar efter Mr Tanners död. På biltvätten råkar Bonnie starta en eld med hjälp av sina speciellt krafter. Hon blir rädd och tar sig till sin mormor för råd och hjälp. Elena och Stefan fortsätter att ha tillitsproblem eftersom han inte vill berätta sin hemlighet för henne. Men senare får Elena höra en chockerande historia om Damon och Stefan från en främling som känt igen Stefan, från en vampyr attack för 50 år sedan. I ett gammalt nyhetsinslag kan Elena klart och tydligt se Stefan som ser ut precis som han gör idag. Under tiden försöker Damon använda sina krafter för att kalla till sig Caroline för att släppa ut honom, och han dödar Zach när han försöker stoppa henne. På annat håll går Logan och moster Jenna på en dejt, och det avslöjas att Logan är medlem i ett hemligt sällskap innehållande borgmästaren, sheriffen och många andra ättlingar till grundarfamiljerna, som är medvetna om vampryers exitens. Logan försöker få tillgång till Jennas hus för att kunna stälja Jonathan Gilbert fickur som en del av sällskapets plan för att stoppa vampyrerna.

 

Spoilervarning:

Damon är fortfarande inslåst I källaren. Stefan berättar för honom om hans plan att få honom så pass svag att han inte kan göra motstånd och sedan flytta över honom till famlijegraven där han kan begrunda sina gärningar de närmsta 150 åren. Damon säger att han är starkare än Stefan tror, Stefan håller med men han tillägger att han inte är starkare än all vervein Stefan gett honom. Stefan ber sedan om ursäkt och säger att det inte hade behövt bli så här.

 

Elena vaknar och tänker göra som alltid när hon vaknar, skriva i sin dagbok. Men hon kommer inte på något att skriva så hon går till badrummet istället där hon stöter ihop med Vicki. Elena går ner och när hon stöter ihop med Jenna i köket undrar hon om hon vet vad som pågår. Jenna vet och har inget emot det, hon passar också på att berätta för Elena att hon gått med på att gå ut med Logan. Elena är fortfarande arg på Stefan för att han undanhåller saker för henne.

Caroline berättar för Bonnie att hon på senare tiden har luckor i minnet, men Bonnie lyssnar bara med ett öra hon är upptagen med att försöka tända ett ljus utan tändstickor. Bonie hittar kristallen Damon hämtat på festen några dagar tidigare, både hon och Caroline är överens om att det inte är något vackert smycke. Väl i skolan tar Caroline itu med skolans biltvättsinsamling som om inget hänt till Elena och Bonnies förvåning. När Stefan dyker upp går Bonnie snabbt, Stefan ber om ursäkt och säger att han har tagit itu med Damon. Men Elena är inte villig att förlåta honom så lätt men hon ger honom ändå chansen att förklara, de bestämmer träff på grillen samma kväll. Caroline vill veta var Damon tagit vägen och Stefan ger henne beskedet om att han är borta och inte kommer att komma tillbaka, Elena försöker övertala Caroline att det är bättre så.

 

Senare samma dag är Elena på grillen för att möta Stefan som är sen och medan hon väntar spelar hon biljard med Matt som erbjudit sig att hålla henne sällskap. Hos Salvatores hör Zach Damon hosta och bestämmer sig för att gå ner i källaren. Han närmar sig cellen försiktigt och berättar samtidigt att hans blod är fullt med vervein så det är ingen idé för Damon att attackera honom.  Detta bekräftar för Damon varifrån Stefan fick vervein och han berättar för Zach att han är lite sårad över att han kan göra så mot en familjemedlem. Zach svarar att dom inte är släkt, bara på de allra mest dysfuntionella sätt och att han tack vare Damon avstått från en riktig familj. Damon gratulerar sedan Zach till en lyckad plan och talar om att hans bloomlopp börjar lägga av tack vare bristen på näring, han säger sedan att Zach är så lik sin morfar, han gillade inte heller när Damon kom på besök. Zach säger då bestämt att Damon inte kommer på besök, han dyker bara upp och påminner Zach om att huset egentligen inte är hans utan att han bara tillåts att bo där, att han tillåts att leva. Damon som trots sitt tillstånd är på humör att skämta svarar att det är för att någon måste ju klippa gräsmattan. Zach vänder sig sedan om för att gå med orden ”jag kom för att säga farväl” när han får en hand kring halsen. Damon har kastat sig fram mot dörren och tagit tag i Zach och kräver att han ska öppna dörren. Men precis då anländer Stefan, som tack vare verveinet i Damons system är starkare och kan lossa greppet kring Zachs hals. Stefan uppmuntrar Damon att fortsätta, ju mer energi han slösar, ju fortare kommer det gå.

På grillen funderar Elena över varför Stefan är över en timme sen, Matt undrar vad som är fel och först är Elena motvillig att prata killproblem med Matt med tanke på deras historia men när Matt påminner henne om att de var vänner långt innan de blev ett par ändrar hon sig. Elena berättar att Stefan hela tiden är så hemlighetsfull och alla dessa hemligheter gör att hon blir mer och mer nyfiken. Matt säger att hon förmodligen överreagerar och ber henne prata med honom, precis då dyker Stefan upp. Han ber om ursäkt för sin sena ankomst men när Elena inte får något rakt svar om vad som hänt blir hon irriterad och är på väg att gå. Då kommer det fram en äldre herre till dem, han tycker sig känna igen Stefan och säger att han inte åldrats en dag. Stefan säger att han tagit fel på person och drar med sig Elena ut.

 

Logan Fell får en rapport av Sheriff Forbes angående vampyr spaningarna, Hon berättar att trots massiva instatser har man inte hittat något. Logan berättar han han jobbar på att få klockan från Gilberts, han får ett tips på att det förmodligen är Jeremy som har klockan eftersom det ges från far till son. Precis då dyker Jenna upp, hon har gått med på att ge Logan en timme för att hamna i god dager hos henne.

Hemma hos Elena hittar Jeremy Elena liggande på sängen. Han undrar vad som är fel, Elena kontrar med att fråga om Vicki är där. När Jeremy svarar att det kanske hon är talar Elena om att hon är ledsen. Jeremy tycker då att hon ska ta sig något att äta. När hon kommer ner till köket hittar hon Stefan där, i full  färd med att laga hennes favoriträtt. Elena förstår inte riktigt vad han gör där men när Stefan berättar att hon vill ju lära känna honom och ska hon dumpa honom borde hon iallafall veta vem hon dumpar. Sen berättar han för henne om Katherine, sin favorit musik, sina favoritfilmer och mycket mer. Samtidigt på Jeremys rum visar Vicki en ask tabletter hon hittat. Hon börjar krossa dem för att kunna snorta och Jeremy ifrågasätter varför det enda dom gör är att bli höga. Vicki blir irriterad och tycker inte att nu när dom är tillsammans ska han inte försöka ändra på henne. Jeremy låter det vara och låter henne hållas.

I köket råkar Elena skära sig när hon hackar vitlök till middagen. Hon går till diskhon för att skölja det men när hon tittar upp får hon se Stefans spegelbild i glaset. Hela hans ansikte ser förändrat ut men Stefan säger att han bara fick något i ögat. Elena undrar nu om hon gått från enbart paranoia till hallucinationer. Stefan tycker att det är en del av hennes charm och han passar på att kyssa henne.

Hos Salvatores försöker Damon använda sina krafter för att komma ut, han försöker kontakta Caroline telepatiskt  men har svårt tack vare sin fysiska svaghet.

 

Nästa dag är det dags för biltvätten där pengarna ska gå till välgörenhet. Matt och Bonnie hälps åt att tvätta en bil men Matt är mest upptagen med att titta längstansfullt mot Elena som står längre bort tillsammans med Stefan. Bonnie försöker få Matt att inse att det är dags att släppa Elena och gå vidare. Matt förstår att hon har rätt. Samtidigt lyckas Bonnie få en hink vatten att duscha en Tiki när hon är otrevlig mot en kund. Längre bort är Elena och Stefan också i full färd med att tvätta en bil. Elena tycker att Stefan ska ta av sig sin ring och hon erbjuder sig tillockmed att förvara den åt honom, men han tackar nej till erbjudandet. Elena går sedan iväg för att se om Caroline har mera handdukar, Caroline ger Elena kontrollen av kassan medan hon går till förrådet inomhus. Inne möts Caroline plötsligt av Damon som ser helt utmärglad ut, han ber henne om hjälp. Utomhus undrar Elena var Caroline tagit vägen när plötsligt samme man som tyckt sig känna igen Stefan föregående dag dyker upp. Eftersom Stefan är utom hörhåll passar Elena på att fråga ut mannen om vad han menat tidigare. Han berättar att första gången har träffat Stefan var 1953 när han bodde på Salvatore pensionatet. Stefan var i stan för att hälsa på sin morbror och ingen visste ens att han var där innnan hans morbror blev dödad i en djurattack. Mannen blir mer och mer säker på att det var just Stefan han sett även Damon var i stan vid mordet. Elena som blir mer och mer säker på att något inte stämmer med Stefan fortsätter fråga ut honom för att lära känna honom. Hon undrar vad som hänt med Stefans familj, Salvatores var ju en av grundarfamiljerna av Mystic Falls men var tog alla vägen? Stefan berättar att alla helt enkelt spritt sig över världen.

På annat håll har Vicki dragit med sig Jeremy till den gamla kyrkogården för att festa med hennes kompisar.

Vid skolan påpekar Elena för Jenna att hennes bil har varit klar i över en timme. Precis då dyker Logan Fell upp (han är på skolan för att göra ett nyhetsreportage om biltvätten), Elena undrar om Logan hunnit komma tillräckligt på Jennas goda sida för att hon ska kunna be om en tjänst. Jenna ger sitt medgivande och Elena frågar Logan om han har tillgång till gamla nyhetsartiklar och sånt. Logan svarar att det har han och har tar med Elena ner till stationen för att hon ska kunna kolla.

Hos Salvatores har Damon lyckats tillkalla Caroline telepatiskt för att få hjälp att komma ut ur cellen. Caroline häpnar över att finna Damon i så dåligt skick och undrar hur hon kunnat veta att han var där. Damon förklarar att det är för att han så gärna ville det, han ber henne sedan igen att släppa ut honom. Men hon tvekar, hon undrar över hans beteende sist de möttes då han attackerat henne. Damon svarar att hon gillat det. Caroline undrar varför hon minns samma sak hela tiden men på olika sätt, Damon ger henne svaret för att det är det han vill att hon ska minnas. Han försöker återigen få henne att öppna dörren, men när Caroline öppnat dörren halvvägs dyker Zach upp för att förhindra Damons frisläppande. Trots att Damon är försvagad är han starkare än en människa och Zach har inte en chans att stänga dörren igen. Zach ropar åt Caroline att springa i samma ögonblick som Damon sliter upp dörren och dödar Zach. Utsvulten som han är tar han genast upp jakten på Caroline men hon hinner fram till dörren och öppnar den och eftersom Stefan tagit Damons ring bränns han i solen och kan inte följa efter henne.

Vid skolan beordrar Tiki Bonnie att skrubba trottoaren ren från all smuts från biltvätten. Bonnie är irriterad på Tiki för att hon får göra smutsgörat och hon råkar oavsiktligt sätta eld på vattenpölarnan bara genom att titta på dem. Stefan dyker upp och väcker Bonnie ur transen hon hamnat i och vips så försvinner elden. Bonnie som är rejält uppskrämd sliter sig loss från Stefan och springer hemåt.

På tv-stationen hittar Elena ett gammal nyhetsinslag och ett dödsfall efter en djurattack från 50-talet där hon klart och tydligt se Stefan.

På den gamla kyrkogården har Jeremy ledsnat på att inte göra något annat än att bli hög. Men när han förolämpar Vickis vänner och säger att dom inte kommer bli något annat tycker Vicki att han syftat på henne och de skiljs irriterat åt.

Vid skolan letar Stefan efter Elena och frågar Matt om han sett henne. Matt antar att hon gått hem, och han ger Stefan tipset om att ju mer han försöker gömma saker från henne ju mer kommer hon jobba för att ta reda på det.

När Stefan kommer hem upptäcker han vad som hänt Zach och att Damon är borta. En förvirrad och rädd Bonnie dyker upp hos sin mormor och ber om hjälp. Elena har tack vare all info äntligen börjat sätta ihop pusslet och listat ut vad Stefan egentligen är. Hos Gilberts äter Jenna middag med Logan när han försvinner, Jeremy möter honom på väg ut från han rum där han hämtat Jonathan Gilberts fickur. På den gamla kyrkogården är Vicki kvar med sina vänner när plötsligt Damon dyker upp och attackerar dem alla. Stefan har nu ledsnat på Damons lek med andras liv och bestämmer sig för att nu är det slut, när han öppnar dörren för att gå ut och leta efter honom möts han av Elena. What are you? (vad är du för något) är det sista som sägs i avsnitt 5 You´re Undead to me


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0